четвъртък, септември 27, 2007

Даскалско патриотично


"Учителска молитвено-апелативна поема"
(Красимир Поповски - учител по френски от Френската гимназия)

Защо на властите дечицата,
при нас записват се и днес?
Дали от обич към езиците,
или пък е въпрос на чест?...
Нима "велможите ни знатни",
не са се учили при нас!?
Защо са тъй неадекватни,
когато "оперират" с власт"?
Ти сън ли си или те има,
държава, тънеща в лъжа,
по "гафове" недостижима...
Безсилен съм да продължа...

Един от най-баналните уроци на историята е, че никой не иска да помни уроците на историята. А те безспорно, отново и отново припомнят, че народ, загърбил науката и образованието, еволюира най-много до бананова република. "Прост народ - слаба държава" - ето един израз, който прекалено дълго време битува в речта ни. Двеста години българинът отваря с всяка намерена пара училища; а днес за две-три години затвори няколкостотин. Само че какво казвам - българинът? Очевидно въпросните деяния са рожба на идиотската политика на вече две поредни български правителства... Последното от които до момента има в бюджета два милиарда и петстотин милиона лева излишък; Ирак му дължи над милиард и половина, при положение, че дори Румъния си върна подобен дълг; плаща за превъоръжаване два милиарда; гласува закон, с който увеличава два пъти милионите за субсидии на партийни каси; отглежда си дълъг списък с кредитни милионери и извършва благородния законодателен акт да освободи от ДДС "яхти, самолети, хазарт и партийно финансиране". Забележете - не книги, лекарства и други глезотийки...
В цялата тая ситуация, ако един млад вишист реши, в пристъп на безумие, да стане учител, ще бъде екзотично изненадан от "пленителната" си начална заплата в размер 299.00 лв, не евро (в Държавен вестник можете да откриете всичко, свързано със заплатите на българските учители и приказките за 400/600/800/900 , дето ги дрънка просветният министър се превръщат в пълна алабалистика).
Защо стачкуват учителите? За нещо много просто - тяхната 300-левова заплата да стане 600-левова. Не че 300 евро ще направят финансово атрактивна професията, но все пак не са триста лева. Защото и с 300 евро учителската заплата в България пак ще е на последно място сред Балканските народи и с няколко десетки пъти по-ниска от Европейската. А защо ли тъпите европейци са дали толкова високи заплати на учителите си? Мигаp сред тях няма тъпи, ограничени и некадърни даскали?... Няма ги точно толкова, колкото по света и у нас няма тъпи политици, икономисти, журналисти, или лекари... Ако трябва да коментирам въпроса със стачката на учителите в България, мога само да си река - защо чак сега??? Но все пак, по-добре късно, отколкото никога. Щото иначе, ако обpaзователната ни система е била досега в положение "Полегнала е Тодоpа", скоpо може да се окаже като пpи Илф и Петpов - "Пукна Безанчук, гибеpяса"... А на бедния учител му остава да заяви като в поезията на любимия ни Трендафил Акациев:

"Искам да ида, там на Балкана.
Горе в Родопа даскал да стана.
Ходжата, попа здраво да хвана!
Нека мърморят всички поети -
"Свърши Трендафил - спря той да свети!"
Аз ще изкрача свойта пътечка
и ще извикам кат` Боримечка
своята песен, свойта закана -
жив съм аз, жив съм, там на Балкана!"

Няма коментари: