вторник, октомври 02, 2007

С тикви срещу тиквениците

След като цяло лято ни бомбардираха с реклами на дини и долнокачествена мастика, както и с бельото и седалищните части на силиконови фолк "звезди" (от което много хора, и в частност аз, почти получиха начална форма на булимия от постоянното, предизвикано от ужаса, повръщане...), си мисля, че е крайно време някой да направи и нова, есенна рекламна кампания със заглавно лого "Друго си е сезона на тиквите!"
Състезанието по търкаляне на тикви определено е оригинален начин да "отъркаляме безпросветността" - при това без да се стига до радикални мерки от рода на щурмуване на Народното събрание и оръдеен залп с презрели тикви, кратуни и други "полезни изкопаеми" (както на няколко пъти биде предложено и намерено за подходящо)... Така де - в интерес на истината звучи малко рисковано... Дори и тиквите да са от онези, кухите, които се лансират на Хелоуин - празник, който, апропо, в нашите вече Европейска географски ширини няма как да не е на почит (подобно на Свети Валентин и други "национални" празници). Посреща се на 31-ви Октомври, но ние вече се подготвяме - отдалеко, че да е леко! Малко ли страшни костюми, тиквени фенери и прочие символи заливат сергиите още сега, пък камо ли като наближи заветната дата...
Ето и за какво по-конкретно става въпрос:

"Млади учени търкаляха тикви на столичния пл. „Ал. Батенберг” в знак на протест срещу ниското заплащане на техния специфичен и висококвалифициран труд. Те настояваха също да се подобри качеството на българското образование.
Около 100 души, представители на Движението на младите учени в БАН и университетите, ученици от реномирани гимназии и техни преподаватели, се състезаваха в търкаляне на тикви, в бягане с препятствия, докато подхвърлят тиква, прескок на тиква и други дисциплини. По този нестандартен начин те изразиха отношението си към незаинтересоваността на управляващите към развитието на науката у нас. Проявата бе под наслов „Да отъркаляме безпросветността". Бяха раздадени и тиквени награди, като най-високия приз - тиквен медал - спечели отборът на Френската гимназия за спринт и прескок на тиква.
„Протестът е тиквен, защото искаме символично и ритуално да очистим страната си от тиквеността, а тя е концентрирана най-вече по върховете на управлението ни", обясни докторантът по исторически науки в СУ „Св. Климент Охридски" Димитър Атанасов. Протестиращите настояват държавата да поеме ангажимент за промяна в научно-образователната сфера, да вземе мерки за подобряване на качеството й и нейното финансиране.
Учените искат заплащане съизмеримо с това на колегите им в Европа, както и съотношението на заплащането на учени и администрация да бъде няколко пъти повече в полза на хората на умствения труд и прогреса. В противен случай държавата ще принуди хората, които се занимават с наука, да търсят другаде своята реализация. В това е убеден докторантът по физика Благой Благоев от Института по електроника.
„Това, че има сдружение на младите учени, означава, че все още в България науката има бъдеще и младите продължават да смятат тази сфера за атрактивна и престижна. 250 лева докторантска стипендия обаче на никого не стигат, дори и на бабичките за кисело мляко", категоричен е младият историк."

Ето и моят злободневно-поетичен коментар по въпроса:

Тиквата е днес "апелатив"
в новия ни колектив.
С нея тръгнал е народа
да се бори за свобода.
Родното образование
получава днес признание -
то превърна се в реликва,
търколи се като тиква
и почива най-подир -
минало във вечен мир.


Е, последната част засега остава като художествена измислица, тъй като образованието и училищата още не са окончателно заела позата на Фаетон след полета с колесницата, демек, паднали (или случайно хоризонтирани) - въпреки че натам отиват нещата, ако управляващите продължат да се правят на глухи. Какво ще излезе от цялата тази работа, предстои да видим тепърва...

Няма коментари: