неделя, декември 23, 2007

Да посрещнем Коледа


Коледа е пак,
Танцува весел сняг.
Ще дойде Дядо Мраз
С подаръци за нас.
Прасенце – уха-ха,
И Коледна елха.
Ще чукне някой – чук-чук-чук,
Хей, Дядо Мраз е тук!

Джингъл бел, джингъл бел,
Вино във варел.
ЧНГ на цял народ
За здраве и живот.
Джингъл бел, джингъл бел,
Вино във варел.
Ха наздраве, Костинброд,
За здраве и живот!

Добре, но след това
Е празната тава
И празничният звън,
Ще идва, но насън.
Котлет – за някой друг.
За нас – чорбица с лук.
Е, хайде, сбогом, Дядо Мраз,
Лапландец беловлас!

Вече една педя време остана до Коледа... Как ли ще я посрещнем възможно най-подобаващо? Ето няколко лесни, бързи и доста подходящи предложения!

1. Дали повечето от нас могат да докарат до Коледна пуйка? Едва ли... Апропо, съвет към всички дами - ако в близките дни някой случайно ви нарече "пуйка", не му се сърдете! При сегашните цени на тези симпатични пернати животинки, това би било изключителен комплимент! А пък иначе - аз лично, откакто си спрях парното в стаята, по-скоро очаквам на Бъдни вечер все да си уловя някой и друг пингвин - направете го и вие! (По аналогичен начин, и прасенцето може успешно да се замени с морж - хем мазнината му е по-здравословна!)

2. Коледна елха? Аз съм традиционалист и смятам да си купя, но много ще внимавам разните приподозащитни, еко-и-меко-организации да не надушат, че ще вземат да ме обесят с главата надолу или да ме разпънат на нея като на кръст... Нали все пак трябва да намаляваме безсмислената сеч на дърветата, да спасим живите същества, да не позволяваме да се унищожават ценните гори Куборгготски... пардон, Рилородопски! Пък ако от въпросните гори нещо се сече, никой не знае... или се прави, че не знае.
Всичката Мара втасала... Но вече много сериозно си мисля, че скоро някой дръзне ли да признае, че за празника си е купил естествена елха (не отсечена, а посадена специално за тази цел... "за да бъде безжалостно убита!" - както биха се възмутили мнозина), то той автоматично ще мине в разреда "убийци" и ще бъде линчуван публично... Затова, много по-добре е, поне по Коледните празници, да успокоим съвестта си, че правим нещо за майката-земя... А пък през останалото време - нали е кълбо - пак ще си я подритваме както ни скимне! А за Бъдни вечер най-лесно е да си украсим Коледен дъб/габър/кестен/топола/секвоя, поникнал направо на улицата, да речем - поне тях още не са ги изсекли напълно...

3. По повод коледните пости... Добре знаем, че някои хора са си на постно целогодишно. Други пък, които през цялата година консумират какво ли не в стабилни количества и "без недомлъвки: си падат по мръвки", поне по Коледа, на коктейлите и галавечерите си вече карат на хайвер и сарми без месо! И вероятно са привърженици на идеята, че ако постите ще се нарушават, то трябва да е със свинско, а не с извара... Да, обаче - поради преяждане със сарми по Коледа има опасност Новата година да изтече неусетно. Затова - спрете диарията преди тя да ви спре!

4. Дали ще посрещнем тихо предполагаемата "тиха" свята нощ? Ами... ако се съди по неколкоседмичния оборот на търговците на пиратки, бомбички и всевъзможни гърмялки (чиито цени вероятно се стремят да настигнат летящата в небесата шейна на Добрия старец), по-скоро се готвим за кавалерийска атака... Така че, както се казва - яжте, пийте, и си носете новите дрехи (по възможност бронирани жилетки, ризници и шлемове)! Пък и идеята за някоя и друга пиратка в салатата, баницата, или виното, макар и нетрадиционна, също е оригинална и интересна и определено ще ви донесе разтърсващи емоции (да не забравите да си преброите старателно крайниците на другия ден!).

5. Ами как да посрещнем "светлия" празник подобаващо?
Светлият празник трябва да се полива основно със светло, но може и с тъмно, може и с мастика, може и с шльокавица, може с домашна, може и с комшията. Забранява се злоупотребата с всякакъв вид алкохол - ползвайки го за разтривка или като разредител на течност за чистачки за автомобили. Който пилее алкохола за глупости в тоя живот, чакат го вечни мъки в отвъдното! Нашенецът винаги се е оправял добре и без блажно - само гърлото да е влажно!...

6. А пък относно другия аспект на светлината... Свещите са опасни - току-виж, пламнала ни къщата. И без друго естествените пожари у нас зачестиха доста, пък и на пожарната вече няма гаранции, че може да се разчита (освен ако не е заела сигурна позиция в кметството). А пък електрическите светещи лампички, макар и весели и симпатични, крият опасност от токови удари... Или, в най-добрия случай - сметка за тока, от Витоша по-висока! В Новогодишната вечер пък, някои като почнат да се оплакват, че им спрял тока и никой не разбрал кога минало дванайсет и цяла нощ не слушали музика... едно хайдушко не могли да изкарат...
Затова едно бързо, лесно и доста икономично решение е да свържем електричеството в къщи със светофара отвън! Ефектът е незабравим - няма нужда от дискотечни светлини, а местенето на тенджерата от единия котлон на другия ще превърне приготвянето на трапезата в приятно разнообразие!

7. И накрая какво остана... Май само подаръците.
Но нещо и тая традиция у нас в последно време е позамряла... Една, макар и минимална част от народа, сама си прави подаръци - обикновено новички, лъскави и на четири колела... Що се отнася до останалата част от населението - те може и да нямат кой знае каква възможност да занесат подарък на децата си вкъщи, затова вероятно са принудени да се задоволят със самоизпратени Коледни честитки и пожелания, подобно на Маншон от едноименната книжка на Ено Рауд...
Само че, както знаем, основното не се купува... Но не може и да се придобие лесно.

8. Ако се не лъжа, осмата Божа заповед категорично заповядва "Не кради". Дарио Фо я перифразира "Осмо - кради по-малко!". А ние, на свой ред, ще го перифразираме с едно малко разсъждение - животът е намръщен и не е грях да си откраднем от него една усмивка... или много усмивки. Усмивките са заразни. А усмихнатите хора са щастливи... а щастливите правят добро.
Скъпи приятели, подарете си за Коледа усмивки! Защото те могат да заместят много неща, които липсват на Коледната трапеза, или няма да се появят в чорапа за подаръци.
Понапънете се, развихрете си въображението, отворете душите (и комина) и - честита Коледа и наздраве!

Няма коментари: