понеделник, октомври 03, 2011

В памет на Дядо Гутенберг - отново...

СВЕТЪЛ, СВЕТЪЛ ЧОВЕК... КРЪСТЬО КРЪСТЕВ!

"Да те нарочат за мегавеличина в хумора у нас не е нещо трудно. Първото изискване е просто да не си надниквал никога у Гогол, у Дикенс, у Твен и подобните тям плашила за средношколци и студенти от филологиите.
Второто задължително обстоятелство е да имаш твърд договор с телевизията, който ще гарантира необятен простор за майтапите ти, издържани в неокаруцарски маниер. Препоръчителният час е 22.30.
И, най-сетне, третото условие е да не се захващаш лично с писане на хумор, още по-малко ако тоя хумор ще е едновременно остроумен и мъдър.
Именно такъв губещ отвсякъде терен си избра авторът на настоящата книга Кръстьо Кръстев. И след като в това неблаговидно работно поле завзе най-високите коти, всеотдайният бард на умния смях сам се лиши от мощните аплаузи на стадионите, оставяйки да бъде оценяван единствено от читатели, които знаят за какво става въпрос."

Здравко Попов

Утре, на 4 октомври от 18.30 часа Иван Кулеков, Людмил Станев, Весел Цанков, Йордан Попов, Румен Белчев, Борис Арнаудов, Божидар Томов, Димитър Бежански, Любомир Методиев и Петър Софрониев, със специалното участие на Васко Кръпката, ще четат текстове на писателя Кръстьо Кръстев, който ни напусна преди 2 години. Поклон пред паметта му!

Приканвам всички, които още не са привикнали напълно към простотията, глупостта и невежеството, заливащи ни отвсякъде, и които твърдо вярват в свободата на избора и че битието ни се определя от самите нас, а не е наложено ни свише, да присъстват. Заради себе си - защото ще се чувствате малко по-заредени от макар и повърхностния досег до творчеството на този наистина светъл човек, чиято сатира е като многоцветна дъга на фона на софийски смог... За да покажем, че не сме безразлични към вездесъщата простотия и чалга-културата и че те не са окончателно залели обществото... И просто за да почетем паметта на човека, който винаги ни подканяше да бъдем умни и весели... поне до другата седмица!

Няма коментари: