петък, септември 06, 2013

Честит празник!!!

Нищо особено, но все пак, да отчета дейност. Следващите писания, които замислям, са далеч по-интересни. И така...
Честит празник на всички българи! На този ден, деня на Съединението, ние с право се гордеем да сме били народ със собствена воля, довела до единството на българите през главата на тогавашните велики сили.
Няма да се впускам в детайлно описание на събитията от тази дата през 1885 година, нито да навлизам в деликатната тема дали, аджеба, не трябва именно 6-ти септември да е национален празник на страната ни, а не трети март, когато друг ни е освободил (а после и заробил - както Апостолът съвсем правилно е предрекъл - като да ни е урочасал). По-скоро искам да обърна внимание на един друг детайл, по който - както може да се очаква - нито една медия, никой български сайт (изключая г-н Иво Инджев и други единични коментари на отделни хора), не дръзна да се изкаже вчера.
"Именно вчера, на 5-ти септември през 1944-та, без никаква необходимост от подобни мерки, Сталин скъсва дипломатическите отношения с България, която не оказва съпротива на половин милионната Червена армия, застанала на Дунав в готовност да преследва германските войски в тогавашна Югославия. Вместо да премине през българската територия, армията Сталин налага окупация, която продължава три години и променя хода на българската история завинаги... Именно 5-ти септември предопределя 9-ти, празнуван повече от 4 десетилетия като национален празник в условията на еднопартийна диктатура. Това е тотално неизвестно на българите и до днес и една от най-грижливо пазените истини по веригата на причинно-следствената връзка..." Затова и в дупката, в която се намираме, копаем ли, копаем и все не стигаме дъното - познаването на собствената ни история е крайно избирателно и пропускливо. Никакво внимание към датата, на която Съветския Съюз обявява война на нашата страна, давайки началото на своята агресия и окупация. Акта на обявяването на война срещу Родината им комунистите не отбелязват, не почитат, не отдават никакво внимание. Защо пренебрегват така избирателно такова важно събитие, никой не знае. Странна е комунистическата логика, отбелязват само края на войната срещу България-9-ти септември, но началото на Съветско-Българската война така и никой не споменава.
Ама, биха казали някои, защо ни е днес да обръщаме внимание на всичко това? Нали хората казват - "минало - заминало"? Може, но един голям български историк (Тончо Жечев) беше казал - "Тежко и горко на оня народ, който, в движението си напред, не е непрекъснато обърнат назад".

Няма коментари: