вторник, май 20, 2014

"Евровизия"... с или без визия

Напоследък се вдигна нечувана дунанма по повод така наречената "Брадата песен", грабвала първа награда на ежегодния конкурс "Евровизия". Започвам с моите размишления и анализи на тема "Що е то "Евровизия" и има ли то почва у нас". Честно казано, от моите дългогодишни наблюдения върху точно това конкретно мероприятие, достигам концепцията, че може би е по-удачно организаторите да започнат да се занимават с нещо, което им се удава по-добре - например да работят в някое увеселително заведение, вариететна програма - нещо да веселят, да забавляват... и най-вече, това да става в среда, където консумацията на алкохол не пречи на служебните задължения.
Започвам експозето си, посветено на конкурса, тази година спечелен от Кончита Вурст, с най-искрена препоръка догодина това мероприятие вече да го няма. За никого не е тайна, че това събитие, ако се съди по името му (произлизащо от "Евро" и "визия"), би трябвало да се занимава с музикалните постижения на представители на страни от Европа през изминалата година - но за съжаление това не е точно така. На практика излиза, че този фестивал е създаден, за да може за чужда сметка някои хора да отидат (този път в Копенхаген) "да видят свят" поне веднъж годишно. От година на година конкурсът все повече се опошля и песните, както и изпълнителите им, са под всякаква критика; избива на шумотевица без надзор и "патриотични" пориви; известни хора няма, и "ивентът", с две думи, запада... Но не за него ми е думата.
Толкова се говори през последните 10-тина дни за изпълнителя/изпълнителката с брадата, че накрая реших да чуя въпросната песен. И ако трябва да се придържаме към фактите, тя се оказа нелоша - и изпълнителя/ката я изпя добре. Няма да отделям специално внимание на визуалните характеристики - за участниците в "Евровизия" това изглежда е непреодолим проблем. В музикално отношение обаче, трябва да признаем, че на фона на всичко останало, съществото с брадата изглежда даровито и победата - оправдана.
Много хора, и то не само у нас, както би могло да се очаква, изпаднаха в див ужас и пуритано-морализаторски патос. Пък "травестити", пък "разврат", пък "Содом и Гомор"... Ама не е ли време вече да се отърсим от инерцията? Нали това е песенен конкурс, не естетически/еротичен... От това би следвало песента да е по-важна от пола на изпълнителя; сексуалната му ориентация; наличието или липсата на лицево окосмяване и т.н. Уви, не. За съжаление не за всички е така. Изглежда трябва да мине още доста време, преди представителите на (главно) слаборазвити, непроизводителни, недемократични и диктаторски поселения и държави да надскочат и надживеят предразсъдъците и обществени стереотипи. "За какво са ни всичките тези пари" - както се пее в една популярна на времето си песен - щом сме опрели дотам да определяме нечии стойности (или липсата на такива) въз основа на притежанието на едни или други (първични или вторични) полови белези? Г-н Иво Беров го е формулирал достатъчно ясно: "...Защото, нали, „ние сме изостанали, непроизводителни и диктаторски природонаселения и държави, ама пък те са извратени и гейове, а ние сме яки православни мъже с бради и жени с цици, а не обратното. Те, следователно, вече са загнили, а ние цъфтим и връзваме. Или скоро ще цъфнем и вържем, ако не сме."
Вярно, има и един друг момент. Възможно е, поради желание да се изкарат "либерални" и "над предразсъдъци и стереотипи", организаторите и журито в подобен род конкурси вече да минават в другата крайност и да раздават награди на куцо, кьораво и сакато, минаващо за "нетрадиционно", независимо от заслугите и таланта му. Един вид "сакън, да не си помисли някой, че тук има дискриминация ". Подобни примери за това как хората трудно намират границата и така наречената златна среда, за жалост има много. Например, в някои щати до ден днешен е незаконно да си гей, докато в други се обмислят закони, правещи хетеросексуалните едва ли не дискриминирани. У нас сме ставали свидетели на двата полюса в отношението и държавната политика към т.нар. етнически малцинства и как времената периодически накланят везната тук към "демонизиране", ту към "канонизиране". В случая много хора може и да са стигнали именно до това заключение, даже и ако са чули песента. При положение обаче, че фактите показват, че тя е нелоша и човекът я изпълнява добре, не виждам какво толкова може да скандализира и възмущава народа. Или въпросният народ просто отново си търси повод да се разсейва и да не мисли за същинските проблеми?
А инак, тъй като, в качеството на вид своеобразна "контра", ревностни фенове на "поп-фолка" извиха глас, че същият този австриец бил нагъл плагиат и имитатор на нашия Азис, който още преди години "първи в света" запял в рокля и с брада, и как вероломният/ата Кончита подмолно се бил/а възползвал/а от отсъствието на страната ни от Евровизия 2014... само искам да вметна, че независимо колко ни се иска да сме "пионерите" в тази област, Азис нито е първият, нахлузил рокля и женски аксесоари, ведно с брадата, и открил завладяващата привлекателност на кръчмарската печалба, нито - по всяка вероятност (пак независимо дали ни харесва или не) - ще бъде и последният. В англоезичните страни, сред музикалните среди и "шоу" бизнеса (често нямащи нищо общо с гей културата) понятието 'drag queen' (напратко - мъж, който се превъплъщава в жена на сцената, с цел "шоу" и за пред аудиторията) е известно много преди нашенският "феномен" Васко Боянов Траянов да е бил планиран... Така че и по този показател сме на опашката, скъпи ми фенове. Е... и с'я к'во?... Май ни остава само да се сетим за думите на Яворов, че няма как да смаем света, освен като българи, и да се опитаме да ги претворим в действителност... Ако може.

Няма коментари: