понеделник, юли 01, 2013

Какво искаш да измиеш, дъжд?

И в първия ден от месец юли, както и на последния юнски такъв, небето почти над цялата ни страна се изля до дъно. За жалост обаче, изглежда дори Библейски потоп няма да съумее да измие цялата мръсотия, натрупала се у нас не от днес и от вчера... И това е комай първата актуална новина за предстоящия месец.
Други актуални такива към момента почти няма. (Тъй де, фактът, че вече 18 дни хората протестират и искат оставката на правителството, отдавна не е новина, а по-скоро минава в графата "стари"). Освен, че "С гласа на "Дийп Пърпъл" и "Рейнбоу" - Джо Лин Търнър, бургазлии и гости на града посрещнали Джулай морнинг" - според сайта за новини Дир.бг. Електронното издание на "Дневник" е по-обстоятелствено - информира ни, че в София посрещането щяло да е на Витоша с концерт на D2, Тома от "Мusic Idol" и водещ Денис Ризов. В Бургас празненаствата щели да почнат още в събота, тъй като през 2012 г. са предизвикали голям интерес. Затова тази година се организирал цял фестивал, завършващ с рок концерт с Джо Лин Търнър. По-подробно научаваме как щели да честват "юлското утро" в Слънчев Бряг, Перник, Кара дере, Камен бряг и даже село Шкорпиловци, където дори били организирали рокерски събор и "драг състезание", каскади, "ендуро крос" и "ендуро-драг" на плажа... Драго да му стане на човек!
И също така, един факт, неотбелязан в официозната хроника - че един доволно голям брой хора ще дойде рано и ще посрещне Джулая на същия онзи площад, където вече 18-ти ден народът иска оставката на кабинета "Орешарски". А после ще отидат на кафе пред Народното събрание... И така ще е всеки ден, колкото трябва!
Та така, без бой си признавам, че "джулая" си го посрещнах вкъщи, в леглото (нямам навика да ставам често по изгрев слънце, макар че се е случвало преди най-редовно, но това е друга тема). И в същото време недоумявам как може хората да имат време и нерви да мислят за подобни глупости (моля, не ме разбирайте погрешно - под "глупости" имам предвид цялата суетня и губене на не съвсем излишни средства и време за "драг състезания", "каскади", "ендуро крос", "ендуро-драг" и какво ли още не - иначе, моите уважения към дългогодишната традиция от света на рок музиката), когато съдбата на страната ни е поставена на карта - но не карта Таро, за наше съжаление, нито карта от "Google earth" - нито дори на "Харта Мигна" за която пише г-н Инджев в една своя скорошна публикация ТУК... А по-скоро на картата на една друга страна - не от "големия лош запад", а от "добричкия Изток" и "Течната дружба", която ни свързва. Впрочем, горещо препоръчвам книгата със същото заглавие - "Течна дружба", пак от г-н Инджев... И изобщо, за кой ли път ще повторя, че средният човек у нас (болшинството са забравили, а мнозина въобще не са чували), докато не се информира и обогати по темата "комунизма като такъв и в частност" и "има ли той почва у нас", 90% от нещата, случващи се в момента, няма да съумее да ги разбере и разтълкува правилно.
Да, знам, че тези теми абсолютно не вълнуват голяма част от аудиторията, особено младите - някои от тях дори не са наясно, че изобщо става нещо в момента и не подозират какви ужасни последици може да донесе. Съгласна съм - този вид информация носи доста отрицателен заряд и трудно се чете, звучи някак "сухо" и фактологията често идва вповече. Но вече СЕ НАЛАГА да сме запознати с това, което предстои (и от къде ни идва), защото това е единственият начин да се противопоставим! Защото после ще бъде късно (така че аргументът, че "на бабата от село не й пукало, щот щяла да е сита и с филия хляб и домат на ден", който при подобен разговор ми изплескаха вчера, тук не важи - щото току-виж дори без това сме останали - и без хляб, и без домати, и без много други неща).
А това, което предстои, няма да се хареса на никого. Когато комунисти са на власт, това не вещае нищо добро - мисля, че малцина още не са го разбрали. А нека си припомним позабравения скандал с "Пуси райът" - много ли искаме подобен двоен стандарт (За песен-молебен, па макар и в "Божий храм", мотивирана от личното противопоставяне срещу руския президент - две до седем години затвор?! Толкова на убийци не се дават!) да се случи и у нас? Да не говорим, че фейсбуци и прочие възможности хората да обменят информация, която ще се води "антидържавна" и "терористична", биха останали в далечното минало...
Естествено, медиите в момента пак ни залъгват, като ни заливат с куп репортажи за един нещастен побъркан човечец... Редовно ни осведомяват печатни и електронни издания за (фа)шизоидните изцепки на някакъв си г-н Сидеров, щателно следят с фотоапарат и бележник в ръка кога ще се снима някъде по адамово облекло, къде и как ще избеснее и какво ще направи после Волен. Сигурно дори хонорари вземат за тия дописки...
Не е Волен проблемът на тази страна. Сценарият е ясен. Партията, маститото чудовище, твори сценарии на секундата. Докато не се свали тази партия и не се изчистят институциите от комунисти и служители на Държавна сигурност, както и родата им до девето коляно, не може да става дума за радикални успехи на страната в социален, икономически и какъвто и да е план. Отново се размиват нещата и се отвлича вниманието от същинския проблем. Нека ходи Сидеров с пистолети, палки и с каквото иска там - и да си ги завира където иска, съответно. Той просто не съществува. А "Партията" съществува, ще бъде и пребъде. Напълно и изцяло разбирам душевния тормоз и ярост, които Евгени Михайлов не успя да сдържи по телевизията. Вслушайте се в думите му - не е Волен проблемът в момента!
Ужасно е, че една част от хората се правят, че нищо се не случва, а другата забравят за какво са на улицата. Защо няма национална стачка? Къде са онези мними профсъюзи сега? Защо мълчат и гласовитите им организатори? Желязко Христов, милия човек - лека му пръст, ама Тренчев и останалите къде блеят?
Е, оказва се, че хич даже не блеят... Много са се разбързали, хората. Кипи ли, кипи "усърден социалистически труд". Колкото по-малко време се даде на управляващите, толкова повече неприкрито ще тъпчат джобове, гуши, и каквото дойде. Ще си тръгнат уж, но скрито и упорито ще извират от дупки и отвърстия и където могат, ще подронват каквото могат. Най-лошото е, че са се вклинили в редиците на образованието и ще си вършат подмолната работа сред младите и все още податливи на внушения студенти. Както каза техен монументален представител, БСП се управлява чрез партийна дисциплина. Членовете й - дори онези, неграмотните, дето искат да вкарат престъпници в ДАНС, са си много даже дисциплинирани. Под строй гласуват... Има ли задача, тя безскрупулно се изпълнява. Няма угризения, нито сентименти.
Безскрупулни са - безскрупулни трябва да бъдат и протестиращите.
А засега... поройният летен дъжд мие градските улици; иска да измие мръсотията, боклука... А може би и нечия нечиста съвест?

Няма коментари: