събота, април 19, 2014

Вярвайте във възкресението!

Още малко пред-великденски размисли без страсти (Христови или български)
из някогашен брой на вестник "Стършел" (по Великден, 2008):

"Преди Възкресение Христово си задаваме много въпроси.
Вярвахме ли преди двайсет години, че демокрацията ще възкръсне? Готови ли бяхме за нея след четиридесет и пет години диктатура и атеизъм? Днес мнозина твърдят, че това нашето не е никаква демокрация, а един поет, Петко Братинов, написа стиховете:
Заменям сегашната свобода
за миналото робство.
Един Мойсей никога няма да каже такива думи на сънародниците си в пустинята, за да не ги обезкуражи. Много от тези, дето го следват, така и няма да стигнат до Ханаанската земя, но самото предвиждане към свободата е достойно дело. Защото няма свобода без достойнство.
Разбира се, могат да се кажат тежки думи за българския преход и българския Великден.
При нас Христос остана на кръста, а възкръснаха разбойниците. Книжниците се отдадоха изцяло на словоблудство, а фарисеите влязоха в политиката и в бордовете. Възкръснаха лихварите, спекулантите и сводниците, а нечестивците станаха толкова много, че за почтените хора е трудно да дишат. Днес отново замерят пророците с камъни и компромати, а лъжепророците са всеки ден пред очите ни на синьото прозорче, разбирай телевизионния екран. И тези лъжепророци сеят неуморно хвалби към властници и към себеподобни, сеят заблуди и измами, по правило приятни за ухото на лековерния. А какъв процент лековерни има в нашето общество? Да ги определим към 70 процента. А какъв е процентът на прозорливите? Седем. Тогава защо се учудваме на крайния резултат? Днес никой не вярва, че пари могат да се спечелят с честен труд, но всички се кланят на парата. В училището все още не се казва, че Исус е историческа личност, а се насаждат други идоли. Пилат дори и не си мие ръцете, когато произнесе несправедлива присъда, а Юда е съветник на държавния глава. Поглеждали ли сте скоро към задния двор на своя дом? Може би там отново разпъват Исус Христос на кръста, а сержант от полицията му поднася гъба, напоена с оцет, към устните...
Е, не унивайте от тази картина, не се отчайвайте! Христос ще възкръсне, както ще възкръсне и истината за нашето време. Но сега е моментът да си спомним, че Христос измина в мъки и страдания своя път към Голгота, изкупувайки нашите грехове.
писа рука Йорданова"

Светли празници на всички!

Няма коментари: