събота, януари 10, 2015

За вярата, за "Шарли Ебдо" и за свободата

Свободата на словото е висшето достижение на цивилизацията. Нейното ограничение струва твърде скъпо на обществото. Днес не можем да се смеем над Аллах и Исус, утре - над президента, след това не можем да се съмняваме в избрания път за развитие, и всичко ще завърши с това, че ревностните неофити ще проверяват дали носиш кръст и да те бият, ако минеш край храма без да се прекръстиш.

За да не бъда обвинена в субективизъм, цитирам и едно малко нетрадиционно мнение - да кажем, другата страна на нещата.
"Карикатурите на Мохамед убиват душата, вярата, религиозното упование и вярата. Съвсем логично на духовната агресията се отговаря с физическа агресия!
Не може да се шегуваш с всички! А трябва да знаеш с какво да се шегуваш и с какво не, а да проявиш просто уважение и разбиране!
Бихте ли направи карикатури на Левски? Или скеч, в който да усмеете починали велики български актьори, поети, учени и т.н. - не, нали? Защо? Защото има хора, които будят уважение, преклонение и просто мълчание. Може просто да искаш да бъдеш като, тях да следваш техния пример и няма място за шеги!
По същия начин за мюсюлманите е и Мохамед.
Свободата на словото НЕ трябва да наранява и да убива - вярвания, ценностни или да налага нечии други ценности. Защото свободата преди всичко е отговорност. Свободата означава да прецениш какво правиш, защо го правиш и какви ще са последствията от него!
Убийството не може да бъде оправдано. Но трябва да се видят причините, за да бъде предотвратено!"

Може да се смеем над всичко. И да се съмняваме във всяка доктрина също. Да се забранят карикатури на някого или нещо е все едно да се забрани критиката на тази личност/това нещо. В европейската култура е прието, че всеки може да осмива или да изразява неодобрение към всичко - било то политика, религия или философия.Който иска да живее в култура, в която осмиването е забранено, нека отиде в Саудитска Арабия, Йемен, Иран или други подобни благопристойни държави. Тук сме свикнали да си се подиграваме, това е. Разбира се, с уточнението, че "осмиване" и откровена "подигравка" са две различни неща. Предвид факта, че изданието е сатирично, нормално е в него да има и карикатури и шаржове. Под всяка ли трябва да се сложи надпис "Молим никой да не се засяга, приемете го с чувство за хумор, а не като подигравка"? Можем ли да си представим въоръжени терористи у нас по подобен начин да нахлуят в редакцията на "Стършел" и да изпозастрелят всички там? Между другото, именно в "Стършел" преди години бяха публикувани две карикатури, правени от мюсюлмани, на християнска тематика. Дали тогава не е трябвало ревностни фанатици на християнските традиции да изпозастрелят техните автори - или тези, които ги издават, в случая?
Карикатури с Левски има, и то не малко. Ако трябва да бъдем обективни, вече се намериха хора, които и него да изкарат масон, атлант, илюминант, рептил и др. подобни - при това Левски наистина е може би най-чистият и неопетнен образ, поне що се отнася до българската история. Какво ли остава някой да се посвени да направи една рисунчица. Въпроса, аджеба "Бихме ли направили карикатура на Левски" (естествено, че някои хора и това правят!), аз бих поставила по друг начин - аджеба, бихме ли наказали авторите на подобно нещо със смърт. Някъде на изток от нас, вече имаше аналогичен случай с "Пуси Райът". Е, вярно, те бяха наказани само със затвор, а не смъртно наказание - нъл' треъ има някаква условна свобода все пак, макар и в диктатурата.
И понеже споменахме диктатура - Теди Москов спомена в едно интервю чистата истина, че това може да навява асоциации само за една партия, отнела някога живота на Райко Алексиев, заради карикатури, осмиващи нейната идеология. Нека се замислим това редно ли е, харесва ли ни като идея и бихме ли го допуснали...
И накрая, само във връзка със "Светия" образ на Мохамед. Същият този пророкът, към 50 годишен, се жени за една от 11-те си жени - Айша - когато тя е на 6 години. Бракът е консумиран, когато Айша е на 9. Факт. Интересно ми е защитниците на вярата във всичките й форми какво биха казали по този повод. В изненадващо много страни по света (все още) момичетата се женят (най-често без тяхно знание и съгласие), веднага щом им дойде менструацията, често - и преди това. (На момчетата, съответно - други неща). Никой не казва, че това е редно и нормално, камо ли пък морално, но това е горчивата реалност на твърде много места по света, независимо от нашето мнение или несъгласие. И това е само върхът на айсберга... Това, разбира се, става най-вече на места, където за жителите мисълта, че земята е кълбо, звучи направо абсурдно. Невежеството за жалост е неизкоренимо. Никого не можем насила да накараме да учи и да е грамотен, нито можем да убиваме хора, защото са невежи, тъй като това би означавало да изчезне половината свят. Но когато тези хора решат да си развяват байрака за сметка на всички, вече решението е - на удара с удар. Това е положението, Минке.
Всичко написано по-горе не е гениално съждение, а просто моето отношение и мисъл, породена от станалото.

Няма коментари: