вторник, декември 24, 2019

Apologies to my non-Bulgarian friends.
Особено ми е драго, когато мили сънародници, чучнали се удобно в България, САЩ, или която и да е част на планетата, коментират пренебрежително теми, които въобще не са им ясни. Без значение дали са десни, леви или средни. Десните обаче са царе - подкрепят Брекзит, възхваляват Джонсън, възхищават се на Тръмп, иронизират Мария Спирова и пишат как "заплашвала" да се прибере в България, но иначе не подкрепят БСП и ГЕГБ и мразят комунизма. Ако ги пита човек, отсичат че "левичарството" било "чист комунизъм', сякаш това са единствените възможни опции... Те не просто коментират и анализират - те знаят! Пък Тръмп щял да получи втори мандат, пък Макрон "за щастие нямало да го изберат пак", пък Шотландия щяла да остане в Обединеното кралство, пък как Великобритания щяла да се стабилизира след излизането от ЕС (нека забележим колко категорични са, че все някога ще излязат, макар това да е все още под въпрос, поне в известна степен)... Абе яяяяяаааа! Мирно, стой, строй се, преброй се!
Питам се колко от коментиращите живеят във Великобритания и са наясно с нещата? Колко дори от живеещите тук са наясно? Яко ли е, че заради "52 на 48" сега всички тук сърбаме попарата вече четвърта поредна година? Яко ли е, че с европейските граждани тук се отнасят като с измет; че бяхме "граждани от никъде", бяхме прередиопашка, третирали сме Великобритания като "част от своята държава", пък не трябвало; че ни приписват вини, каквито нямаме (нищо, че сме 3 на 66 милиона - виновни сме и за жилищната криза, и за кризата в здравната система, и за увеличаването на престъпността, и за увеличаването броя на бездомните, и за топенето на ледниците... Още малко и за глада в Сомалия ще отговаряме!); че ни НАЛАГАТ да се молим да останем в домовете си и да пребиваваме "законно"? И не, скъпи приятели, това не включва само попълване на формуляр, а драговолно предоставяне на всички лични данни (не просто лични, а поверителни, които могат да подлежат на такива чудовищни злоупотреби, че майка плаче!) на Хоум Офиса и даване картбланш да се разпорежда с тях както си иска и да ги предоставя на когото си иска! Пък съдени ли сме, пък лицев скан, пък ДНК проба не щат ли?... Яко ли е да трябва да ДОКАЗВАШ правото си да пребиваваш в страната, където работиш и живееш необезпокоявано вече Х години, стига от Хоум Офиса любезно да ти дадат разрешение??? (Особено се умилявам, когато българи във Великобритания милеят за излизане... е, обикновено са тези, които да успели вече да си вземат британско гражданство!). Ама иначе данъците си ги искат и си ги взИмат - за тях "разрешение" не ни трябва.
Много е яко да коментираш и разбираш от позицията на наблюдател, седейки си удобничко на стола пред комп-а, пиейки някаква течност и хрупайки някакви субстанции (примерно), стига само коментираната тема да не те засяга...ами ако ти се тресне на врата? Ясно е, че мнението е като главата (пардон - гъзОт), всеки си го има, не сме всички по калъп, но малко съобразяване не е излишно... Съобразяване с факта, че Великобритания, САЩ или която и да е държава, не е просто териториялна единица, която да си запишем в тефтерче и да анализираме - там живеят хора, на които не просто им е "писнало от Брекзит" (или друг подобен наболял проблем), а им е на главата с цялата си тежест, която, апропо, никак не е малка.
Не вярвам в новогодишните обещания - смятам че човек трябва да се опитва да се усъвършенства, подобрява и доразвива целогодишно и ежеминутно, а не просто да се цепи с гръмки фрази на произволна дата от календара... Но никак не е зле всички (не изключвам и себе си) да сме малко по-добри едни към други, както на Коледа...или поне да се опитаме.
Благодаря на всички, които имаха търпението да прочетат това!

Няма коментари: