петък, октомври 20, 2006

Ден Втори ("Дързост и красота")

Този следобед навън беше адска жега, затова се разположихме с Ками у тях, докато захладнее малко.
Точно него ден пък баба й си е поканила две съседки на гости и сега прехласнати гледат “Дързост и красота”. Ние двете – също. Аз се рея с разконцентриран поглед някъде из пространството и вече заспивам; Ками, както през по-голямата част от времето, седи и си реше косата и си оправя грима; а бабите зяпат втренчено екрана и въздишат, съпреживявайки събитията. Обаждат се от време на време.
- Аз знам всичко за теб – обяснява в този момент главната героиня на любимия си.
- Хехе, нищо не знаеш, миличка – той ти изневери! – подсмихва се лукаво бабата.
Ками надига поглед от огледалцето и също се зазяпва в сериала.
- Ау, ама тази е много хубава бе! И колко е слаба...
- Ами те сигурно тичат всяка сутрин – пояснява едната съседка.
След малко показват друга героиня.
- Има много хубави очи – прехласва се Камелия – Страхотна спирала и вълшебен грим!
Бабата пък в това време се възмущава:
- Таз` да не`й ненормална, че да съ хваща с мъжа на сестра си?!
- Ма сестра й нали умря? – пита другата съседка.
- Ам` чи кво от туй?! Това е отвратително...
Точно тук излиянието й бива прекъснато от силен трясък, идващ откъм съседите, който изглежда предизвестява началото на бесен купон – уредбата е включена до краен предел...
- Какво е това безобразие?! – почва да крещи на нов глас бабата. – Не йе ви срам, безсрамници такива! Чума да ви тръшне!
Музиката, която се разнася от въпросния апартамент, е бърза и доста динамична... напомня негърски рап, само че в българска версия – това си проличава най-вече по текста, чиито нецензурни думички се чуват особено ясно. Ками изведнъж се оживява и излиза на балкона:
- Ау, какви хубави колони имат! И какъв хубав бас! Ох, искам и аз такива...
Бабата се разлютява още повече и почва да мърмори и ругае възпитанието на младежа, притежател на уредбата, както и да гради някакви неясни хипотези за семейното положение на родителите му, проблемите му в училище, или увлечението му по разни наркотични субстанции... Сетне усилва звука на телевизора до край и отново се зазяпва по “Дързост и красота”.
Изведнъж музиката рязко се сменя на кръшна мелодия с “леки” ориенталски мотиви и също така нецензурен текст, само че с друга насоченост. Ками мигом почва да върти гюбеци; бабата подновява мърморенето и различните благопожелания по адрес на съседите; съсредоточено зяпащите екрана комшийки печално въздишат “Каква съдба!”, а моя милост излиза под предлог, че има “неотложна работа”... За всеки по нещо и мир и щастие за всички!

Няма коментари: