четвъртък, юли 31, 2008

Отпускарски откровения

Привет отново на всички!
Преди всичко искам да се извиня за дългото си отсъствие, но известно време се намирах на място с друга географска ширина, дължина и надморска височина. Сега се завръщам малко по-черна и с малко по-светли мисли в главата, но за нещастие дълго бях лишена от нет. Е, няма пълно щастие, казал онзи, на когото умряла тъщата, щом си видял сметката за погребението!
В истинността на това твърдение могат да се уверят всички менеподобни, решили в определен момент в разгара на лятото да се отдадат на заслужен отдих на място с малко по-чист въздух и малко повече зеленина - в планината (щото по понятни причини не могат да си позволят отпуска на морето... Не че е нужно де - вече и в милата ни китна столица е почти същото, както по родното Черноморие - щумно, мръсно, скъпо и застроено). Вече дори на такива места е трудно да се отървем от коли, врява и не дотам екологично безвредни газове. Вярно, хубаво е да виждаме това, което дишаме, ама ако плащахме данък "поета химия", от парите за отпуската още първия ден не би останал и помен... Както си крачи по главния планински път на Витоша, примерно, човек трябва на всеки пет минути да кривва ту наляво, ту надясно (подобно на депутат от Новото време), за да направи път на лъскавия брониран Мерцедес или Джип, който фучи с бясна скорост подире му - види се, и той тръгнал на "разходка" сред природата. Как точно се ходи сред природата с Мерцедес или Джип, лично аз не мога ви обади, но кой знае... Може би според притежателите на такива автомобили сред природата се ходи съответно по голяма и малка нужда, след като подобаващо се е хапнало и пийнало в скъпия луксозен хотел-ресторант, гордо издигнат насред планинската прелест специално за тая цел... И след това "ходене сред природата" се извършва трансфер отново в мпс-то и се потегля от природата към цвилилизацията.
И то да имаше само там такова ходене сред природата... Наскоро източници, пожелали анонимност, споделиха, че подобно ходене се извършва редовно и по други места, където теоретично не би трябвало - като например крепостта Царевец във Велико Търново. След като двама-трима бизнесмени със зор са се изкачили досами върха (с помощта на мпс-то, разбира се) и разочаровани са открили, че там има само някаква крепост, а не хотел или кръчма "Царевец", където царски да хапнат и пийнат, както би трябвало, не им останало нищо друго, освен да теглят по една благословия, да си облекчат нуждите току до една спретната колекция пейзажи от Търновско малко под върха, след което да се метнат отново на мпс-то и да отпрашат към хотел "Царевец" (слава Богу, имало и такъв), или "Боляри"... Или може би към Арбанаси, и там има подходящи места за тая цел. Друго си е "Арбанаси Палас", "Арбанашки хан" и техните производни...
Наистина, и в това симпатично селце добре се грижат за настаняването на гостите. Вече на всяка крачка там от нищото се пръкват по два-три хотела със скорост, подобна на тая, с която излизат нови партии на политическата сцена. За мое учудване много хора намират това за твърде негативно. Какво пък толкова! Аз, като един пословичен оптимист, успявам да видя най-хубавото в тая ситуация. Ако, недай си Боже, в близките дни, след тия библейски потопи, които се изляха, София вземе, че сенаводни, или стената на язовир Искър се пукне, софиянци няма да останат без подслон, а могат всяка една секунда да изприпкат до Арбанаси и да намерят убежище в тамошните гостоприемни хотелчета. Ето че проблемът с евентуалните резултати от наводнението засега отпада за нас - да му мислят европеиците!
Но, ще кажат някои, хубаво, леглова база има за тези, които могат да си го позволят... като членовете на софийския клуб на милионерите (които, според актуални данни, в момента наброяват към 200 000), ама останалите?
Веднага ще ви отговоря! Лятото, както знаем, освен време за отпуска, е време и за ремонтите... А после, това, което обичайно следва, е почистване след ремонтната дейност. Онези, които отрано са я започнали, сигурно вече са стигнали до тоя етап. Онези, които не са, е крайно време вече да я почнат. Затова призовавам всички, които по една или друга причина не са част от клуба "Милионер", да отскочат насам с метли, "блу меджик моп"-ове, лопати, търнокопи и кой каквито подръчни средства има в наличност, и заедно да направим едно генерално пост-ремонтно почистване! Да изчистим Арбанаси и болярската столица от отпадъци - битови и човешки... от смет и сметкаджии... от мръсотия и мръсни пари...
Да не ви е домързяло? Еее, недейте така! Нека докажем колко трудолюбив и работлив е българският народ! Пък и почивката после е много по-ползотворна и разпускаща, когато човек се понапъне малко да свърши някоя и друга физическа работа... Опитайте и сами ще се убедите!
Желая ви приятен ден и бъдете здрави! :)

Няма коментари: