четвъртък, юни 27, 2013

Клуб "27" - от друг ъгъл

Датата е 27 юни, четвъртък, точно три дни преди "юлското утро", шести ден от началото на астрономическото лято и 178-ият ден в годината според григорианския календар. Към средата на седмицата, повече към края. Не знам обаче колцина са запознати с факта, че на днешния ден, в годините 1884 и 1971 са открити, съответно, четвърто и шесто Народно събрание. А днес 42-рото поредно такова временно е застопорило своята дейност и партийте, участващи в него, са се оплели като патета в кълчища. Въпреки това Пламен Орешарски не смята да подава оставка, "докато има подкрепата на парламента". Това значи ли, че ако персоната на г-н Орешарски стане "нон грата", нещата ще се обърнат?
На 27 юни 1709 г. императорът Петър Велики разбива армията на краля на Швеция, Карл XII, в битката при Полтава. Днес станахме свидетели как премиерът Орешарски ловко се измъкна с тежка охрана в черна лимузина от обсадения от враждебната тълпа парламент (само за протокола - през 2001 г., при една аналогична ситуация, когато парламентът беше пак така обсаден от враждебна тълпа, един друг премиер НЕ избяга с черна лимузина и тежка охрана, а излезе пред централния вход на сградата и застана спокойно под крясъците и оскърбленията на тълпата викащи и псуващи таксиджии, за да разговаря с тях. Някакво "леко" разминаване да виждате тук?).
А през 1893 г., на 27-ми, в резултат на икономическата криза в САЩ настъпва срив на фондовата борса в Ню Йорк. По същото време, вече лето господне 2013-то, светът е нагазил в икономическата криза, обаче средният български данъкоплатец е убеден, че лично той никога не е излизал от нея. А дали точно днес няма да стане тъкмо това?
На същата дата през 1945 г. другарят, носещ популярното прозвище "Сталин", е обявен за генералисимус на СССР. А пак на този ден, през 1974 г. Аугусто Пиночет се самопровъзгласява за президент на Чили и управлява страната като диктатор до 1990 г. Днес един друг гръмогласен човечец, с когото впрочем Йосиф Джугашвили има твърде много сходство, изглежда доста ентусиазиран да се самообяви за генералисимус, президент, министърпредседател, трети вице-премиер с два портфейла и т.н. Та вероятно в някое от тези си качества, този човек охарактеризира протестиращите като помияри, престъпници, платени провокатори, хуни, Чингиз ханове, остготи, вестготи и обикновени готи, плюс незнайно още какви, но със сигурност всяващи смут и безредие елементи, целящи дестабилизация и несигурност в иначе толкова стабилния и сигурен управляващ кабинет. И с нескрита гордост заяви, че ходел с палка до парламента, за да се брани от бездомни кучета. Да, обаче през 1905 г. на днешната дата екипажът на руския боен кораб "Потьомкин" въстава срещу репресивното отношение на офицерите си. Дори бездомните кучета не са готови да понасят някои неща...
Фактът че на тази дата - през 1944 г. по нареждане на Сталин започва масова депортация на българи, гърци и арменци от Крим към източните райони на СССР; през 47-ма с постановление на Министерския съвет се отнемат близо 2/3 от земите на манастирите в Народна република България; а 1991 г. войски на бивша Югославия нахлуват в Словения, два дни след като тя обявява независимост и с това започва Десетдневната война - може да означава само едно. А то е, че когато е налице диктатура, не ни чака нищо добро. А социализЪмът, комунизЪмът, или какъвто и етикет да му сложим, си е диктатура, колкото и обновена или префасонирана да изглежда тя - нищо ново не е научила, нищо старо не е забравила. Така е и до днес...
Може би затова вече две седмици протичат протести срещу властта, в името на промяната. На първо четене датата не е нищо особено, дори не е кръгло число. Но промяната трябва да започва винаги ДНЕС, ТУК и СЕГА. Не утре, не в понеделник, не на нова година и не от първо число на следващия месец - тя се прави сега, на момента. Само така количествените промени могат да прерастнат в качествени, в своеобразна "еволюция".
На днешната дата, 1898 г. завършва първото в света самотно околосветско плаване на Джошуа Слоукъм от Нова Шотландия, Канада. Земята, както отдавна вече е доказано, макар и огромна, все пак си е кръгла - което предполага, че щом я обиколим, все някога ще стигнем в изходната точка. Българинът комай се е убедил в този извод много отдавна и без да е обиколил света, плавайки - той все си е в изходна точка, накъдето и да потегли. А дали е така?

Няма коментари: