сряда, декември 04, 2013

Предпразнични зрелища

Пореден нашенски парадокс - на фона на ужасите, ставащи не чак толкова далеч от нас в Украйна; на фона на продължилите вече половин година протести, българинът си умира за хляб и зрелище! Евала - скоро хляб може и да няма, но затова пък сме добре снабдени откъм зрелища! Друг парадокс - игнорирайки цялото зло, което без почивен ден и санитарен полуден ни се стоварва от един Голям, далечен брат на изток, нашенци най-самоотвержено гледат от малкия екран "Биг Брадър"! И пореден парадокс - колкото по-студено става, толкова повече родните медии се изпълват с голотии и кадри, достойни за "розови" списанийца. Отново в националния телевизионен ефир се върти поредният "Биг Брадър", където за кой ли път се подвизават втръсналите на всинца ни Златки, фолк-дивата Райна, странен анаболен образ, наричан Киро "Скалата"... и "венецът на еволюцията" - някаква си нова "Мис" - Пенка от Ботевград - определяща себе си като "красива, умна и забавна" и с гордост споделяща кредото и ценностите си пред целокупните и безпросветни зрителски маси. С какво девойчицата е предизвикала този "всенароден интерес", та дори е заела почетното място, обичайно отредено за разните му там Златки? Цитат от vsekiden.com: "20-годишната Пенка от Ботевград стана известна, след като участва в риалити предаването по ТВ7 „Мис България". Сама себе си тя оприличи на „ромката с карибско тяло" и „циганка с бандерол". Израснала по домове, Пенка се издържа сама, като последният й любовник бил богаташ, който я държал в златна клетка, но в замяна й купувал всичко. Сега Пенка отново влезе в риалити предаване - „Биг Брадър", където бе изгонена след зрителски вот." Я сега малко мъдрости от Пенка: "Като всяко едно младо момиче, и аз искам да отида на фризьор, на маникюр, да нося скъпи дрехи, но родителите ми не могат да ми осигурят това и аз срещнах един мъж на 59 години, който задоволява всеки мой каприз и ми купува дори гащите"; "Обичам да се гледам в огледалото и да правя всичко, което човек с целулит не може; смятам, че никоя не е достойна за Мис България - само аз; а на самовлюбените кифли само ще им кажа да ми се махат от главата!". А ето цитат и от dnes.bg (от статия, видяла бял свят вчера, когато беше 3-ти декември): "Пенка не успя да отговори правилно коя година е създадена България, според нея най-високият ни връх е Пирин, а страната ни граничи с... Европа."
В миналото, уви, останаха времената, когато българската жена бе възхвалявана за качества, различни от 300-та кубика силикон на всеки грам интелект; когато биваше възпяван образът на българката от османско владичество, която се е хвърляла в пропастта, за да не попадне жива в султанския харем. Свърши се тя тая! Сега вече демодираните "Златки" очевидно дадоха път на актуалните "Пенки". Неграмотното поколение, за което не е важно да завърши дори основно образование - стига само да разполага с богат спонсор. Може и на 80-90 години - възрастта попада просто в графа "детайли", когато кесията е пълна. Трябва да благодарим на така втръсналия "Брадър", че ни представя една картина, която след едно-две десетилетия, може и да се превърне в ужасяваща реалност, при която Пенките едва ли ще ни правят впечатление. "Държавата на Златките" умира, да живее "Държавата на Пенките"!
А колцина всъщност се замислят, че държавата на Пенките е създадена именно от соц-режима и Тодор Живков, който раздава щедро апартаменти на татковците на Пенките, както и на придворни актриси-компаньонки срещу нерегламентирани услуги? Въпросните апартаменти са били строени, апропо, с парите на съвсем други хора, които така и не видяха възнаграждение за труда си, но се утешиха, като изпратиха децата си в чужбина (на запад, а не към Москва) след 1990 г.
Междувременно проучвания, публикувани на сайта mediapool сочат, че българските ученици си остават все така най-неграмотните в Европа http://www.mediapool.bg/balgarskite-uchenitsi-ostavat-nai-negramotni-v-evropa-news214263.html
А дали някой си дава сметка какъв неоценим принос за тези продължили вече незнайно коя поредна година рекорди имат "душманина на учителски стачки" и настоящ премиер, г-н Пламен Орешарски, и бившият просветен министър, радетел срещу неграмотността, Даниел Вълчев?
Нека не обвиняваме само "Биг Брадър" и масмедиите (които преди празниците преминават в режим на "тотална разпродажба" и хвърлят на тезгяха най-бляскавото от себе си) за това, което се случва, уважаеми дами и господа. Напротив - излиза даже, че трябва да сме им благодарни, че ни показват една гротескна картина, срещу която, ако не се борим с всички средства, след време би могла да ни заобикаля не само в "риалити шоутата".
И тук отново се сещам за едни думи, казани от Кръстьо Кръстев от "Стършел" преди години: "Любен Каравелов пише, че няма магаре, което да не обича да му речеш славейче. Това е хубаво, но ние, по-старите магарета, не можем да не си даваме сметка, че неграмотните славейчета не пеят в света на капитала!".

Няма коментари: