вторник, януари 28, 2014

Ново 5: за Петър Стоянов или малки и големи кахъри

Имаме новина - както казва друг един мой (и не само мой) "любимец" - Ники Дудука. Из публичното пространство отново се пуснаха кьор-фишеци и завихриха пламенни дебати на тема последния подвиг на екс-президента Петър Стоянов http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/petyr-stoianov-barekov-govori-s-dostojnstvo-6003956 . Коментари по конкретната изява няма да правя - не виждам смисъл да се коментират неща, които са очевидни, за да не кажа "очевадни". Никога не е късно да станеш за резил, за казали хората - от това не са застраховани дори кадърни и успешни на времето си персони. Вече го утвърдихме и разбрахме за кой ли път. Това, което лично аз не разбирам, е защо голяма част от страничните коментатори не отричат глупашката проява на бившия президент, но някак си натъртиха на лицево-челюстните му характеристики и тутакси почнаха да обиждат на "зъби", "кон", "Росинант" и други в този дух. Че сгафил (да не казвам по-силна дума) - сгафил е, няма две мнения по въпроса - но в случая става дума за лица и прояви от обществено-политически характер, а не конкурс по красота (между другото съм против подобен сорт конкурси, тъй като смятам, че унижават достойнството на участниците). Глупостите са си глупости и няма да спрат да са такива, дори ако идват от най-красивия човек на света. Да не говорим, че фактът колко се изписа и изприказва за зъбите на Стоянов, за мургавия тен на Иван Костов, за "хубавото Наде" (нейните съмнителни стойности и компетентности са отделен въпрос), а за Първанов, Сакскобурггота, Орешарски и Станишев (него пък го подпукаха на тема хомосексуалност, но не и на тема външност - не по врат, а по шия!) - никога нито дума, е сам по себе си достатъчно красноречив. Навремето моята баба, вечна й памет, отказваше да гласува на избори за десния кандидат, под предлог, че бил "много грозен". Без коментар. Определен процент горнооряховчани преизбират кмета си с обосновка, че бил "красив". Отново без коментар!
Хайде моля - представите за "красивото добро", култа към красотата или т.нар. "калокагати́я" (на старогръцки: καλοκαγαθία, от καλὸς καὶ ἀγαθός, "калос ке агатос" - буквално - "красив и добродетелен", хармонично съчетание на телесна и нравствена красота), дошли от древна Елада, в 21-ви век, поне теоретично, би трябвало да са по-далеч от нас. Още повече, че по тази логика фолк-певачиците и мутресите трябва да са най-добрите, прекрасни и положителни герои на социума, а Курнелия, Гъзелия и Вреслава да стоят на върха на обществената йерархия - което за щастие все още не е случаят, макар че натам е тръгнало.
За да не стават грешки, още веднъж много ясно подчертавам, че позицията на Стоянов е глупост, че човекът се резили и излага не по-малко от образа, на когото открито симпатизира и това допълнително, за пореден път отвлича вниманието на "широката общественост" от същинските проблеми - но е хубаво да сме наясно какво конкретно критикуваме (постъпката на даден индивид или това как изглежда), както и да разграничаваме малките от големите кахъри (както малките от големите дупки по пътищата!). Много изписах върху една пределно обща и очевидна тема, но както и друг път е ставало ясно, у нас очевидните неща трябва периодично да бъдат оповестявани, повтаряни и потретвани - защото по традиция остават неразбрани.
Или, както също друг път е казвал непрежалимият Кръстьо Кръстев ("Дядо Гутенберг") - "У нас най-големите тайни са широкоизвестни! Затова никога няма да станат явни".

Няма коментари: