петък, януари 31, 2014

Гарван грачи грозно зловещо...

...Не ми било църен гарван - най ми било Цървен Кольо!
"Любимецът" ми, достойният възпитаник на соц-а, социологът Кольо Колев - който, апропо, отдавна се е доказал що за човек е и докъде се простира интелектуалното му, духовно и личностно развитие (за което, види се, не е харчил нищо от тлъстите хонорари, които му се връчват, за да се изказва в медиите - доста по-тлъсти от месечния доход на неколцина учители - бележката моя) - за пореден път се "избълва" подобаващо сутринта по НТВ. Искали сме били, видите ли, "да закараме избирателната урна чрез Смартфон-ите до леглото на избирателя" посредством електронното гласуване - разбирайте, колко нагло и безочливо било да искаме подобно нещо. WTF?! (по народному - "Ко?!") Не се посвени да го изсипе човечецът в национален ефир ни най-малко. Не знам дали Колев е наясно, но ако на него избирателните секции са му отсреща, на куц крак, както се казва, то много други хора трябва да преодоляват огромни разстояния - което за пореден път показва "достойнствата" на родната избирателна система. Ако всеки работодател би ни осигурил щедро два дни отпуска, за да идем на Мачу Пикчу, на собствени разноски, за да си пуснем бюлетинката - проблеми няма... Само че това невинаги се случва. Една дребна работа, която навсякъде по света е замислена по начин, който да е удобен, лесен и достъпен за гражданите, при нас се превръща в подвиг. Избирателните секции за българите в чужбина често са на повече от 500 и дори 1000 км. За своя електорат ДПС например осигурява над 100 избирателни секции в Турция, отделно автобуси до България; а на българите - по 1-2 секции за територии от порядъка на Германия, Англия, Франция, Щатите и т.н. Изобщо, по каква идиотска логика се допуска, че дефинитивно на гражданите трябва да им трудно и неприятно, при положение, че по цял свят се стремят на хората да е лесно, удобно и комфортно? Вярно е, че в епохата на "развития социализъм" е обичайно да се втълпява на хората, че е правилно да им е трудно, а не лесно и удобно, и всичко трябва да се извършва посредством къртовски труд, откровено "Сизифов", но какво общо има това с българите в днешно време? Та ние сме част от Европа, за бога...
И някой седнал още да пледира за задължително гласуване и против електронно такова - това задължително гласуване НЯМА да реши проблемите. Наивно е да се очаква, че ако народът гласува под строй, изборните резултати ще са различни от това, което са, тъй като никакви разпоредби, санкции и регламенти няма да променят качеството на мнозинството избиратели. От една страна, на никого не може да се попречи да пусне неактивна бюлетина, ако действително това иска - че е страхливо и безотговорно, вярно е, но едва ли онези, които години наред осъзнато не упражняват правото си на вот (и се гордеят с това) ще се откажат от него толкова лесно. Някои (по-заможните) вероятно ще се прежалят за една санкция. Други биха гласували без да вложат и грам разум. И изобщо, не смятам, че начинът е правото на избор да се превръща в поредното досадно задължение. По-добре би било гражданите сами да осъзнаят ползата от упражняването на глас. Друг е въпросът, че това няма да стане бързо, нито лесно. Народът трябва сам да "узрее" според мен, а това, за добро или лошо, не става насила. Още повече, че "свободният вот" означава и правото на човека да избере дали да упражни правото си на глас, или да откаже, ако това е неговият избор.
И да престанат с приказките, че се били ограничавали правата на сънародниците от южната ни съседка, защото това са нагли лъжи и манипулации. Българските турци в Турция са си с двойно гражданство, осигуряват им се над 100 избирателни секции, както и автобуси, ако желаят да се приберат до България, за да гласуват, а и да си видят роднините, в което няма нищо лошо, разбира се. Разчита се именно на това - да противопоставят две народни общности една срещу друга, чрез двойните стандарти, и именно това се прави. Защото българските турци чрез ДПС са парламентарно представени (доколко и как, е отделен въпрос), докато нашите представители (и тези на българите в чужбина) в Парламента са единствено класическата номенклатура на БСП/ДС към настоящия момент.
Така или иначе, темата за гласуването като такова и в частност в момента е доста преждевременна, тъй като въпросът за предсрочни избори все още нито е на дневен ред, нито дори се отваря дума за него - засега... Открит остава въпросът как така доказани и откровени бездария като Колев имат правото (не говорим дори за моралното право - това е отделна тема) въобще да се изказват, камо ли в национален ефир, че даже и хонорари получават за този резил. Когато се смени властта, точно тези елементи друга песен ще запеят, ама тогава вече може и да е късно. Докога? Логичният отговор е - докато сегашните паднат. Въпросът е, че докато паднат, когато и да стане това, могат още сума поразии да нанесат, които до една ще са за наша сметка - при всяко положение ние всички сме "в кюпа" и не знам как някои хора не са го осъзнали все още, или просто така им отърва.

Няма коментари: