четвъртък, декември 25, 2014

Мери Кристмас, Блъди Мери и Мери Попинз...

Честита Коледа, скъпи приятели!
Весел празник и нека през следващите 365 дни в годината, бъдем малко по-добри един към друг, както - поне теоретично - на Коледа!
Казвам "теоретично", защото, както често става у нас, дори това вече е под въпрос. Пак по стар български тертип, на всяка тенденция или явление рано или късно се цръцва своеобразна контра - като почнем от протестите, които само у нас и никъде другаде по света си имат "контра-протести" и стигнем до така наречения "коледен дух", за който също в момента се формира "анти-коледен"...
Явно в последно време някои хора решават, че няма пък да празнуват и предупреждават всички наоколо си да не им честитят "празника". Е добре, и аз не съм особен фен, нито традиционалист. Единственото, което признавам и зачитам, е символиката на празника - добрина, мир, щастие, приятелство, любов (?) - дай боже всекиму... Иначе кой се родил (както се предполага) на тази дата, слабо ме засяга, нито пък дали такава или онакава е традицията. Просто елементарната етика изисква да честитя празника - като форма на култура, учтивост, коректност и възпитание, ако щете, колкото да не изглежда човек културно изостанал. И на Великден не казвам "Честит Великден", защото, видите ли, не вярвам във възкресението. Въпреки това на обичайния поздрав "Христос воскресе", винаги се намира някой да отвърне "Ти видя ли го?", или "Докладваха ни", или даже "Воистина го втресе" (без коментар!). Добре бе, ясно - че не сте религиозни, разбрах, и аз не съм... От друга страна, поне на теория, в културата на Европа съществува една, условно казано, нормативна етика. И в нея знаците на учтивост, благодарност, и т.н. не се демонстрират само защото "трябва" да се спазва нормата, а защото са знак именно на култура и самоуважение. Когато кажем на някого "Добър ден", не очакваме той непременно да ни каже, аджеба, добър ли е - важното е да изразим своето положително и културно отношение към света, защото живеем именно в един по своята същност свят, доминиран от съответната колективна култура. Тя започва с универсални норми на поведение, чието спазване не е задължително, но е препоръчително, и отвежда до норми, които съществуват защото ние искаме и сме взели решение да ги спазваме. Простакът не казва на непознатите "Добър ден", защото не ги познава. Когато получава стока в магазина, не казва "Благодаря", защото не разбира защо трябва да се изразява благодарност - това го разбира интелигентният, знаещият и културният. Едно е да правя нещо, защото другите очакват от мен да го направя. Друго е да правя нещо, защото всички го правят. Вече съвсем друго е да направя нещо, защото аз искам да го направя.
Затова - щастлива Коледа и весело посрещане на Новата година... каквато и да е тя! И все пак - умерено с пиенето!

Няма коментари: